AktualityŠkoly

Jedlom k zdraviu

poradna

 

Už po trinásty krát si rodičia žiakov navštevujúcich Základnú školu na Robotníckej ulici pochutnávali na zdravých maškrtách, ktoré pre nich každoročne k svetovému Dňu zdravej výživy chystajú kuchárky, učiteľky i samotní žiaci.

V tomto období sa v základných školách organizujú stretnutia riaditeľov, všetkých pedagógov, rodičov detí a priateľov škôl. V Základnej škole na Robotníckej ulici sa už tradične niekoľko rokov, práve pri tejto príležitosti, začína zároveň aj osveta zdravého stravovania.

Deň 16. október vyzýva k zdravšiemu životnému štýlu predovšetkým s prihliadnutím na jedálniček, ktorý by mal obsahovať viac ovocia a zeleniny. Preto na rodičov a všetkých hostí čakalo 7. októbra v tejto škole znovu pohostenie, ktoré malo podobu vynikajúcich zeleninových, ovocných nátierok a skvelých koláčov rôznych chutí.

Základná škola na Robotníckej ulici sa v tieto dni zmenila na pestrofarebnú záhradu s bohatou úrodou, ktorá plnila účel nielen výzdoby, príjemnejšieho a oveľa krajšieho prostredia, ale potešila predovšetkým výnimočnou výstavou, ktorú si naozaj z pohľadu nášho zdravia ovocie a zelenina zaslúži. V škole prebiehala súťaž o množstvo prinesených plodov zo záhrad, ktorých sa vyzbieralo 100 kg. Prvenstvo patrí najmenším žiakom, prvákom za 21 kg.

S prihliadnutím k zdraviu detí sa však nesie stravovanie v školskej jedálni po celý rok. Podporené je Krúžkom varenia a zdravej výživy, ktorý je najnavštevovanejším krúžkom v škole a vyučuje ho pedagogička Mgr. Mária Herdová.

Milé maminky, gazdinky a milovníci pečenia, vyskúšajte recept zo školy na Robotníckej ul. – fantastické mrkvové rezy, ktoré budú iste každému chutiť.

Na ich prípravu potrebujeme:

 

  • 500 g mrkvy
  • 500 g práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 g oleja
  • 500 g polohrubej múky
  • 1,5 sáčku kypriaceho prášku do pečiva
  • tuk a múka na plech

 

Postup:

Mrkvu jemne nastrúhame. Cukor vymiešame s vajíčkami, pridáme mrkvu, olej, preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto nalejeme na tukom vymastený a múkou vysypaný plech a v rúre vyhriatej na 150 ºC upečieme. Vychladnutý múčnik nakrájame na rezy a posypeme práškovým cukrom.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button